در حال بارگذاری ...
...

جشنواره بین الملی تئاتر خیابانی مریوان

یادداشتی از فاتح بادپروا، دبیر جشنواره دوازدهم

جشنواره بین الملی تئاتر خیابانی مریوان

یادداشتی از فاتح بادپروا، دبیر جشنواره  دوازدهم

اگر نگاهی اجمالی به جشنواره‌های فرهنگی و هنری جهان داشته باشیم، و تاثیرات شگرف و مهم آن را بررسی کنیم بی شک جشنواره بین المللی تأتر خیابانی مریوان در این چند سال توانسته است در میان جشنواره های تأتر خیابانی جهان جایگاه و شأن و شکوه خود را پیدا کند اگر توانسته در iTi جهانی (سازمان جهانی تئاتر) به عنوان یکی از معتبر ترین جشنواره های تئاتر خیابانی جهان ثبت شود و در ایران هم تخصصی ترین جشنواره تئاتر خیابانی شناخته شود و شهر مریوان را به عنوان پایتخت تئاتر خیابانی ایران معرفی نماید بی شک این موفقیت ها را مرهون اعتماد و باور و روحیه خستگی ناپذیر و اصالت شور و شوق هنر مندان می باشد و از همه مهم تر استقبال بی نظیر مردمی است که مردانگی صفا و مهمان پذیری را به نمایش گذاشتند

اگر نگاهی اجمالی به جشنواره‌های فرهنگی و هنری جهان داشته باشیم و تاثیرات شگرف و مهم آن را بررسی کنیم بی‌شک جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان در این چند سال توانسته است در میان جشنوارههای تئاتر خیابانی جهان جایگاه و شأن و شکوه خود را پیدا کند. اگر توانسته در iTi جهانی (سازمان جهانی تئاتر) به عنوان یکی از معتبرترین جشنواره‌های تئاتر خیابانی جهان ثبت شود و در ایران هم تخصصی‌ترین جشنواره تئاتر خیابانی شناخته شود و شهر مریوان را به عنوان پایتخت تئاتر خیابانی ایران معرفی نماید، بی‌شک این موفقیت‌ها را مرهون اعتماد و باور و روحیه خستگی ناپذیر و اصالت شور و شوق هنرمندان است.  

از همه مهم‌تر استقبال بی‌نظیر مردمی‌ است که مردانگی صفا و مهمان پذیری را به نمایش گذاشتند، ملتی که ریشه در تاریخ دارند و تاریخ گواه صلح طلبی و رشادت آنان بوده. اگر حمایت‌های مسئولین در رده‌های شهرستانی استانی و کشوری نبود این همه شور و اشتیاق آگاهی و نشاط رنگ واقعی به خود نمی‌گرفت. به خود می‌بالیم که نماینده هنرمندان ایرانیم و مریوان را محلی برای تبادل تفکر و ایداه‌های ناب تئاتر خیابانی جهان نشان می‌کنیم. جشنواره ها ویترین جالب و قابل باوری هستند که می‌توانند معرف فرهنگ و سنن و باور و استعدادهای انسانی و منابع خدادی باشند. زیر ساخت تحول و زیر بنای توسعه‌ی هر شهر، استان و کشوری اگر به پایه‌ی فرهنگ و انسان مداری بنا شود قطعاً کل شاخه‌ها و تعاریف توسعه همه جانبه درست و منطقی شکل خواهد گرفت.

فراسوی جشنواره‌ی بین المللی تئاتر خیابانی مریوان، خارج از معرفی آثار ناب هنر‌مندان و آزمودن تجربه‌های تئاتر بیرونی و برگزاری کارگاه های آموزشی و گرد همایی بزرگ هنرمندان تئاتر خیابانی مریوان و جهان و اساتید اهل فن در ذات خود، شور و شوق و مشارکت و اندیشه را در بطن خود، با مخاطبانش بی‌واسطه تقسیم می‌کند و گفتمان شهر و شهروندی و قانون مداری، نقد و نقد پذیری را به مردم هدیه می‌دهد. اگر تئاتر خیابانی (بیرونی) در شکلها و ژانر‌های مختلفی چه تئاتر محیطی، کاربردی، شورایی و دیگر گونه‌ها تعریف و اجرا می‌شوند همه دال بر حضور فهیمانه‌ی مخاطبانش دارد. تماشاگرانی از تمام رده‌های سنی کودک و نوجوان، جوان، میانسال و پیرمردان و پیرزنانی که به حق، تمام شواهد و فیلم‌ها و عکس‌های گرفته شده در جشنواره مریوان شاهد این تنوع است.  

نکته‌ی قابل توجه آنکه، بحث آموزش در این عرصه هنری نتایج عینی و عملی داشته است. بعنوان نمونه آسیب‌های اجتماعی، اعتیاد و . . .  که در عمل توانسته است نقش تئاتر درمانی ( پیسکودرام) را هم بازی کند و تاثیرات مستقیم و غیر مستقیم این ژانر تئاتر بر همگان آشکار است.
در چند سال اخیر در ایران به غیر از جشنواره مریوان و بین المللی فجر در تهران هیچ جشنواره‌ای بنام تئاتر خیابانی نداشتیم. اما اکنون خوشحال و مسروریم که در اکثر استان‌های کشور به شکل‌ها و عناوین مختلفی جشنواره‌هایی از طرف ادارات، نهادها، سازمان‌ها وشهرداری‌های کشور به نام تئاتر خیابان برگزار می‌شود که آن هم بدون اغماض، همه با تاثیر از عملکرد خوب و شایسته‌ی جشنواره‌ی مریوان به منصه ظهور رسیدند. جدای از بحث تخصصی تئاتر و معرفی گونه‌های متفاوت تئاتر بیرونی، اگر نیم نگاهی هم به تاثیرات فرهنگی و هنری ، اقتصادی و ... داشته باشیم و همه را در قالب توسعه شهری و استانی تعریف کنیم آنگاه جشنواره معنای واقعی خود را هم چون جشنواره‌های معتبر جهان که منبع درآمد مادی و معنوی و فرهنگی شده اند تعریف خواهیم کرد .

 

- آیتم های جهانگردی و ایرانگردی و معرفی جاذبه های گردشگری استان کردستان به خصوص مریوان و اورامانات 
- حفظ و نگهداری دریاچه زیبای زریبار و جنگهای باشکوه بلوط 
- تبادل فرهنگی و هنری آیینی و سنتی
- رونق بازار و چرخه‌ی اقتصادی از قبیل هتل‌ها ، حمل و نقل شهری و بین شهری و رستورانها و . . . 
- نشاط اجتماعی و آموزشی و فرهنگ شهروندی
- پیش گیری از اعتیاد و آسیب های اجتماعی 
- نشان صلح و انسان دوستی و امنیت 
- خود باوری و اعتماد به توانستن برای انجام کار های بزرگ
- گفت و گوی تمدن ها 
جشنواره ای که با 17 سال سابقه از جشنواره ی شهرستانی توانسته است اکنون به صورت بین المللی با تمام مشکلات و نبود بودجه ای مناسب و تعریف شده برگزار شود، قطعاً می‌تواند در آینده هم باعث مباهات برگزار کننده گانش باشد. اما ناگفته پیداست اگر هر ضلع این مثلث این رویداد هنری (مردم ، هنرمندان، مسئولین) از کارها و مسئولیت‌های خود جا خالی کنند و پای کار نباشند این جشن و حرکت سترگ و عظیم جهانی در مریوان عقیم خواهد شد هنرمندان بدون هیچ چشم داشت مادی تا به حال خستگی ناپذیر پای کار بوده‌اند و ثابت نموده‌اند که عاشق این آب و خاک و فرهنگ و هنرشان هستند و مردم هم چشم به راه جشن و شادی و گفتمان شعور و اندیشه هستند که همه را در این جشنواره بین خود و نمایشگران تقسیم کنند.

در پایان از مسئولین درجه یک استانی می‌خواهم همچون گذشته با سعه صدر و درایت این مشکل یا پاشنه آشیل جشنواره مریوان را که نبود ردیف بودجه‌ای در شأن و شکوه چشنواره است را برای همیشه حل کنند تا بیشتر و خلاقانه تر بتوانیم جشنواره را برگزار نماییم و شاهد حضور گروه های مطرح تئاتر از کشور های صاحب نام جهان باشیم و بین المللی بودن جشنواره برای همگان عیان شود .